2014. április 9., szerda


Nagy sikerrel zárult a 15. Kolozsvári Biológus Napok (Napoca :-))

 

 Ismét megrendezésre került, 2014. április 4-6 között a nagy múltra visszatekintő, a hazai és a határontúli biológus szakma egyik legrangosabb és leghangulatosabb rendezvénye a Kolozsvári Biológus Napok, ezúttal a 15. Az eddigi biológus napok közül ezt övezte eddig a legnagyobb szakmai érdeklődés, olyan sok előadás került bejelentésre, hogy a szervezők kénytelenek voltak párhuzamos szekciókban lebonyolítani az előadások bemutatását (összesen több mint 70 előadást hallgathattak meg az érdeklődők). Az előadások igen színvonalasak voltak, nagyon jó áttekintést nyújtottak a határontúli és a hazai kutatói műhelyekben gyakran együttműködésben zajló vizsgálatokról. 


Dr. Markó Bálint megnyitja a konferenciát.

 A konferencián az alábbi előadásokkal vettünk részt:

Török Péter, Deák Balázs, Miglécz Tamás, Kelemen András, Tóth Katalin, Albert Ágnes-Júlia, Valkó Orsolya, Béres Viktória, Borics Gábor, Tóthmérész Béla, Török-Krasznai Enikő: Biomassza és fajgazdagság kapcsolata: Általánosan jellemző-e az egycsúcsú görbe?

Albert Ágnes-Júlia, Kelemen András, Valkó Orsolya, Miglécz Tamás, Csecserits Anikó, Rédei Tamás, Deák Balázs, Tóth Katalin, Tóthmérész Béla, Török Péter: Spontán szukcesszió szerepe homoki gyepek növényzetének regenerálódásában.

Kelemen András, Török Péter, Valkó Orsolya, Deák Balázs, Tóth Katalin, Albert Ágnes-Júlia, Miglécz Tamás, Tóthmérész Béla: Növényfajok közötti interakciók szikes gyepekben.

Lukács Balázs András, Török Péter, Kelemen András, Simon Edina, Miglécz Tamás, Tóthmérész Béla, Valkó Orsolya: Magkészlet ökológiai vizsgálatok hortobágyi száraz és nedves szikes gyepekben.


A kávészünetek oldott hangulatban zajlottak.

A konferencián átadásra kerültek az Apáthy István díjak. Az idei díjazottak dr. Hartel Tibor és Bartha Helga voltak. A díjazottaknak a rangos elismeréshez szívből gratulálunk! A konferencia jó hangulatához és a feszített tempó mérsékléséhez a beiktatott kávészünetek és az esti közös kötetlen diskurzusok hatékonyan hozzájárultak.

 

Dr. Hartel Tibor átveszi az elismerést dr. Markó Bálinttól.

A fenti linken keresztül a részletes program és a konferencia absztraktok letölthetőek.

A konferenciához kapcsolódóan lehetőségünk nyílt dr. Ruprecht Eszter és dr. Fenesi Annamária által koordinált kísérletes vizsgálatokat is megtekinteni a Kolozsvári Botanikus Kertben. A vizsgálatok súlypontját a biológiai inváziós és égetéses vizsgálatok képezik. 

 

A kolozsvári kutatók jól felszerelt kísérleti állomása a Kolozsvári Botanikus kertben.

Az egyik projektben a kutatók idegenhonos kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) észak-amerikai és hazai populációiból származó magokból nevelt növények égetésre adott válaszait és kompetíciós képességeit tanulmányozzák beállított kísérletes növénynevelési vizsgálatokkal. 

 

Fenesi Annamária és Török Péter a konferencián

Dr. Fenesi Annamária az elkövetkezendő mintegy 10 hónapban az Erdős Pál Posztdoktori Ösztöndíj támogatása mellett a fent említett vizsgálatait a DE TTK Ökológiai Tanszékével együttműködésben végzi. Gratulálunk a pályázati támogatás elnyeréséhez és nagy reményekkel tekintünk az elkövetkezendő közös munkára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése