2015. január 13., kedd

Csehországi sörök - kezdőknek és haladóknak I.


Amikor a blogírásba kezdtem igen fontosnak tartottam, hogy naprakész információkat tegyek közkincsé gyepekhez kapcsolódóan biodiverzitás témakörében. Látszólag úgy tűnhet a címből, hogy eltérek ettől a korábban jellemző gyakorlattól. Azonban, ha figyelembe vesszük a közelmúltban megjelent azon publikációkat amelyek a sörfogyasztás és a publikálás közötti összefüggést vizsgálva eltérő következtetésekre jutottak (de Bello et al. 2013 és Grim 2008 - lásd bővebben Lengyel Attila blogjában) jól láthatjuk a témakör aktualitását. Nem kívánok a bejegyzésemben a vitát eldöntő bizonyítékokat vagy kutatási eredményeket felsorakoztatni, viszont rá akarok a vizsgálatok azon hibájára mutatni, hogy a sört mint elfogyasztott egynemű alkoholmennyiséget (illetve annak térfogatban kifejezett átlag/medián értékét) kezelték változóként. Holott a helyzet - különösen Csehország és a cseh sörök tekintetében - meglehetősen komplikált és az elfogyasztott sör minősége erőteljesen befolyásolhatja az eredményeket - és így a tudományos teljesítményt is.


Általánosságban elmondhatjuk, hogy Csehország területén jelenlegi legfrissebb adatok szerint összesen 284 sörgyár található, melyből 241 tekinthető kis sörgyárnak. Ez utóbbiak száma jelenleg is növekvő tendenciát mutat. Ez a legóvatosabb becslések alapján (2 féle sör/sörgyár) is több mint 500 féle sört jelent (valószínűbb azonban az 1000 körüli szám :-)). Ha valakit részletesebben érdekelnek az egyes régiók és sörgyárak akkor érdemes ellátogatnia ide (kicsit idős honlap, de egy csomó plussz infót adnak a sörök ízéről illetve egyéb személyes megjegyzések is olvashatók - mégha a minősítéssel egyes általam is kóstolt sörök estében nem is értek egyet :-)), vagy ide, vagy ide.  

Az alábbiakban röviden (sör-amatőr szinten és módon) bemutatnám a cseh sörözés és sörfogyasztás azon lépcsőfokait amelyeket "megmászva" megérthetjük a sörfogyasztás és a tudományos teljesítmény összefüggés hátterében meghúzódó - korrelációkkal nem kifejezhető folyamatokat.

Alkoholtartalom

A cseh sörök esetében többnyire - a magyar és a német sörök többségével ellentétben nem a sör térfogatszázalékban kifejezett alkoholtartalmát tüntetik fel, hanem az egy liter sör elkészítéséhez használt malátaszárazanyag százalékos mennyiségét (Balling fok). Ennek megfelelően - gyakran már az üveg nyakán is látható szám ezt jelenti (pl. Platán sörgyár termékei - lásd később). Természetesen a főzés előtti szárazanyag-tartalom jó egyezést mutat a sör alkoholtartalmával (hozzávetőlegesen a világos sörök esetében a Balling fok érték 1/3-a a tényleges alkohol tartalom, de természetesen ez malátától, gyártótól és technológiától függően bizonyos határon belül változhat). Az alábbi kifejezésekkel illetve százalékértékekkel jelölik az eltérő szárazanyag-tartalmú söröket:

Výčepní - 8-10% - alkoholtartalom: 2,8-3,8 v/v %
Ležák - 11-12% - alkoholtartalom: 4,0-5,0 v/v %
Speciální - 13-18% - alkoholtartalom:5,5-8,0 v/v %

Vannak igen magas akár 27-45%-ot is elérő sörök - ezek esetében nincs egységes elnevezés, bár egyes esetekben a "pivní aperitív" elnevezést használják és 1 dl-es mennyiségekben mérik ki. Természetesen ezek a jelölések az alsó erjesztésű lager típusú sörök esetében vehetők irányadónak (a világban elterjedt sörfajták jó összefoglalását megtalálhatjuk itt).

Sörfajták

Csehországban többnyire a pilsner típusú lager sörök a jellemzőek. Ebben a tekintetben főznek csehországban világos, félbarna illetve gránát "színű", barna, és fekete söröket. Ezek elnevezései a következőek:

Světlé - Klasszikus világos sörök
Polotmavé - Félbarna sörök - ezek egyik típusa az ún. gránát sör
Tmavé - Barna sörök
Černé - Feket sörök

Természetesen főznek felsőerjesztésű búzasöröket is, valamint egészen kiváló más felsőerjesztésű sörök is készülnek - főleg a kis és közepes sörgyárakban (Ale, Stout, IPA, porter). Ezekből néhány fotót a szakértői vagy az azon túli fokozatnál láthatunk.

A sörfogyasztó evolúciója Csehországban (I.)

Javasolható mindenki számára, aki a (jó) sörök iránt valamiféle affinitással rendelkezik, hogy ha teheti vásároljon cseh söröket, illetve látogasson el Csehországba - rövidebb-hosszabb időre és az alábbiakban bemutatott fokozatokon keresztül ismerje meg hozzánk meglehetősen közel eső ország sörkultúráját.

0. Műkedvelő fokozat - Kommersz "cseh" sörök

Az emberek túlnyomó többsége a cseh sörök esetében valószínűleg -  a teljesség igénye nélkül - az alábbi söröket sorolja fel: Budweiser, Kozel, Staropramen, Pilsner Urquel, Krušovice. És valóban ezek a legfontosabb exportra is termelő nagy sörgyárak Csehországban. Azonban a nálunk kapható Budweisert, Krušovice-t valamint a Pilsner Urquel-t ne vegyük egy kalap alá a Kozel-lel, illetve a Staropramen-nel. Mivel ez utóbbiakat hazai sörgyárak is gyártják licensz alapján. No nincs ezekkel a sörökkel semmi baj - pláne ha bizonyos hazai sörökkel vetjük őket össze, de azért mégiscsak kicsit erős ezeket cseh sörök címen fogyasztani :-). Keressük a "csomagoláson" a vonalkódnál az 599-et, és megtudjuk - ha nincs is nagy betűkkel feltüntetve - hogy az adott Staropramen (Borsodi Sörgyárak Zrt.) illetve Kozel (Dreher Sörgyárak Zrt.) nálunk készült. Talán a cseh sörökkel való ismerkedést ezen a fokozaton kell kezdeni - de aztán gyorsan továbblépni a következő szintre.

1. Kezdő fokozat - Nagy sörgyárak sörei

Ha nagy cseh sörgyárat emlegetünk, akkor feltehetően többségünkben a Budweiser jut eszébe. Sokan úgy gondolják, hogy a Budweiser nem cseh sör, hanem amerikai. Sajnos ezt az amerikaiak is így gondolják :-). Mindenféle európai lokálpatriotizmus nélkül ha egy kis nyelvtant nézünk, České Budějovice német neve Budweis. Na mármost mindannyian ismerjük Kennedy elnök híres mondatát, amelyben egy berlini kolbászhoz hasonlítja magát (Ich bin ein Berliner). Gondolom nincs szükség további magyarázatra. Ennek ellenére még mindig zajlik a per a Bud (amerikai Budweiser) és a Budweiser (cseh)  cégek termékeinek névhasználatának tekintetében - legújabb részletek itt, illetve részletesebb sztori itt. Aki ennek ellenére kedvet érez az amerikai verzió kipróbálására, annak itt egy teszt. Természetesen a Budweiserrel nincs semmi gond, ha valaki európai egyensört akar fogyasztani. Ha Budweisert iszunk, ihatunk akár Heinekent, vagy Gössert esetleg Tuborgot. Nem fogunk nagy ízbeli különbségeket felfedezni - különösen akkor nem, ha továbblépünk a következő szintre.
 

 A másik fontos nagy sörgyár a pilsner típusú sörök névadója, a plzeni illetőségű Pilsner Urquell. Azt kell, hogy mondjam ez a sör elég különleges helyet foglal el a cseh sörök panteonjában. Egyrészt mert eléggé kesernyés komlós sörről van szó (különösen csapolva nagyon szeretem), másrészt mivel az egyetlen (legalábbis a promóció szerint) sör amely alapvetően semleges vagy gyengén lúgos kémhatású. 


És meglepő módon - ez talán a fent említett karakterei miatt - drága sörnek számít Csehországban. Összehasonlítva az említett Budweiserrel vagy más nagy sörgyárak söreivel, mintegy kétszer drágább sör (10-13 korona között mozog a Budweiser, Kozel vagy a Staropramen, míg 19 koronánál kezdődik a Pilsner Urquel 0.5 l-es palackja). Természetesen az ízlések és pofonok különbözőek, de véleményem szerint a legkarakteresebb és legjobb minőségű hazánkba is importált (nem licensz alapján gyártott) cseh sör a Pilsner Urquell. Ha tehát a nagy sörgyárak sörei közül kell választani, nyugodt szívvel javasolom.A másik kedvencem a nagy sörgyárak sörei közül a prágai illetőségű Krušovice királyi sörgyár. A sörgyár történetéről itt olvashatunk egy rövid összegzést. Még a prágai SCB konferencia alatt sikerült ezt a sörmárkát megkedvelni. Jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek (nekem a Krušovice Mušketýr a kedvencem ebből a sörgyárból).

Folytatás következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése