2016. július 30., szombat

Ismeretlen fűfaj - segítség kérése


Méghogy szerencsétlenséget jelent, ha elromlik az egyszeri ember autója - kénytelen a megfelelő időben a megfelelő helyen lenni...munkahelyre haladva sétálás közben feltűnt egy furcsa, Calamagrostisnak tűnő fűfaj, melyet taxonómiai tudásom alapján nem tudtam beazonosítani.

1. fotó. A növény habitusa

A csomós, évelő fű, megjelenésében Calamagrostis-nak tűnik, virágzati hajtásokkal termetre mintegy 40-60 cm-es (virágzattal esetleg még egy kicsit magasabb is lehet), nóduszonként egy hegyesszögtől merőlegesig elálló levéllel. A levélhüvelynél a fülecske és nyelvecske igen rövid (szinte nincs is :-)) és körben igen dús félkörben álló sertesor húzódik (lásd 2. fotó).

 2. kép. igen jellegzetes szőrkoszorú

A szőrözöttség a hüvelyt formáló levelek peremén is lefut. A levéllemez a vegetatív hajtásokon 4-5 mm széles a pereme világosabb, éles, de a Calamagrostis epigeios levelénél puhább. A szétbontott virágzat (még nem virágzik) Agrostis szerű, apró, laza bugát alkot.  Mintegy 50-70 tő található, durva szemcséjű mészmentes homokon, Debreceni Egyetemhez közeli ruderális élőhelyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése