2016. október 7., péntek

Egyedülálló sztyeppkötet a Biodiversity & Conservation-ben

 

A közeljövőben fog megjelenni a Biodiversity & Conservation nevű rangos nemzetközi lapban Jürgen Dengler (D), Didem Ambarlı (TR), Johannes Kamp (D), Török Péter (HU) és Karsten Wesche (D) vendégszerkesztésében a világon egyedülálló tanulmánykötet a sztyeppterületeken zajló aktuális kutatásokról. A kötet gerincét 17 szakcikk alkotja (köztük több magyar társszerzőségű cikkel), amelyek tartalmát összegzi egy szerkesztői cikk. A kötethez tartozik még egy igencsak terjedelmes szintéziscikk, mely a világon elsők között, jelentős mennyiségű lokális irodalom, valamint orosz, német és kínai nyelven megjelent szakirodalom áttekintésével regionális bontásban tárgyalja az egész sztyepp biomot. 


A szintéziscikk (1) definiálja a Palaearktikus sztyeppeket és bemutatja a legfontosabb chorológiai és ökológiai alapon besorolt sztyepptípusokat. (2) Becslést ad a sztyeppek történeti és jelenlegi kiterjedéséről definiálva a "sztyepp niche"-t magassági fekvés és klímajellemzők figyelembe vételével. (3) Bemutatja a sztyeppvegetációt, a flóra és fauna főbb jellemzőit. 



A jelenleg tapasztalható, a sztyeppterületeket jelentősen veszélyeztető tájhasználat-változás illetve a sztyeppek megőrzésének kiemelt fontosságának okán értékeli (4) a tájhasználat változás sztyeppek talajára és vegetációjára gyakorolt hatását. (5) Bemutatja a klímaváltozással összefüggő hőmérséklet és csapadékmennyiség változás lehetséges ökológiai hatásait, valamint (6) áttekinti a sztyepprégió védelmének aktuális helyzetét és értékeli a védett sztyeppterületek kiterjedési viszonyait. Az áttekintő tanulmányhoz összesen 8 online elektronikus függelék is tartozik, melyek gazdag képanyaga hozzájárul a világszinten is igen veszélyeztetett biom jobb megismeréséhez. A kötet elkészítéséhez a vendégszerkesztők mellett több mint 100 szerzőből álló tudományos közösség járult hozzá.

A kötet cikkei a következőek (rákattintva a címekre vagy a cikk file, vagy a folyóirat vonatkozó oldala jelenik meg):





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése