2014. május 18., vasárnap

Magtermesztési tapasztalatcsere Németországban - Lendületben a PROSEED projekt


A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszék és az MTA Biodiverzitás kutatócsoport, a Zsálya Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai (Dr. Deák Balázs, Kapocsi István, Tóth Katalin, Prof. Tóthmérész Béla, Dr. Török Péter és Dr. Valkó Orsolya), 2014. május 13-16 között a DBU által támogatott PROSEED projekt keretében látogatást tettek a kétoldalú projekt német társintézményében a bernburgi Hochschule Anhalt-on, ahol találkoztak Sabine Tischew és Anita Kirmer restaurációs ökológus kutatókkal. A háromnapos találkozó során sor került a magas diverzitású magkeverékes és szénaráhordásos kísérleteinek megtekintésére is. Az alábbiakban röviden beszámolok a német kutatóknál tett látogatásról.

Az első napon a roßbachi kaolinbánya meddőhányóin végzett gyepesítéses kísérletek kerültek bemutatása. A kísérletekről bővebben a kutatók Journal of Applied Ecology-ben megjelent cikkében lehet olvasni.


A roßbachi kaolinbánya látképe


Gyepesítési tapasztalatok megvitatása a roßbachi kaolinbánya gyepesedett meddőhányóin.


A hegyi len (Linum austriacum) is a vetett célfajok között volt.


Egy 14 éves Bromus erectus dominálta rekonstruált szárazgyep.

A roßbachi gyepesítéses kísérletek megtekintését követően meglátogattuk Mathias Stolle kiemelkedően magas, mintegy 250-300 faj termesztésére beállított szántóterületeit. A magtermesztő készségesen megosztotta magtermesztési tapasztalatait, valamint vállalta a projekt keretében, hogy segíti a Zsálya Egyesület magyarországi magtermesztési törekvéseinek megvalósítását. A bemutatott szántóterületek mellett sor került a magbetakarítás módszereinek és gépeinek bemutatására, valamint a magtermesztő ültetvények létesítésének és fenntartásának problémáit is megvitattuk.


A kutatók egy csoportja és Matthias (a kép jobb szélén) a terepszemlén.


Nem csak a kétszikű fajokat, hanem az egyszikűeket is nagy tőtávolság mellett nevelik (A kép előterében Betonica officinalis és Festuca valesiaca tövei láthatóak).


Európai szinten is kevés az olyan magtermesztő, aki ritka sztyeppfajok magjait szaporítja (a kép előterében Oxytropis pilosa látható)


Nem is csoda, hogy nagyon lelkesen fotóztuk a látottakat


A palánták előnevelése fóliasátorban történik (a képen Iris sibirica palánták láthatóak)


A magok begyűjtése gyakran a teljes földfeletti rész betakarításával történik

A második napon Bernburgban megtekintettük a ProSaum és a Salvere projekt keretében vetett fajgazdag gyep és mezsgyevegetáció helyreállításával illetve létesítésével és fenntartásával összefüggő vizsgálatokat. Ezekről a kísérletekről a közeljövőben Cambridge University Press gondozásában megjelenő tanulmánykötetben lehet majd olvasni (link később).


A Salvere projekt kísérleteit bemutató tábla a Strenzfeld Campuson (Bernburg). 
(A Salvere projektről bővebben a projekt honlapján lehet olvasni)


 A vetett fajok között szerepelt a mezei gólyaorr (Geranium pratense) is.


A ProSaum projekt keretében vetett fajgazdag mezsgye 
(A projektről bővebben a projekt honlapján lehet olvasni).

A harmadik napon részt vettünk a vadonélő fajokat regionálisan szaporító és értékesítő német kisüzemi magtermesztők éves közgyűlésén és meglátogattunk több magtermesztő termesztési területeit is. Igen sok hasznos információt gyűjtöttünk mind a növényvédelmi beavatkozásokról, mind a talajművelés és a vegyszermentes gyomvisszaszorítás kérdéseiről is.


Egyes fajok termesztésbe vont egyedeit gyakran aláfóliázott ágyásokba ültetik 
(a képen vízáteresztő geotextil és a mezei varfű (Knautia arvensis) látható)


A vadak ellen gyakran szükséges érés előtt védőháló alkalmazására 
(mint itt a Sanguisorba minor esetében is látható)


 Aprómagvető adapterrel felszerelt hidastraktor


A harmadik nap végére bár eléggé elfáradtunk, de a jókedvünk töretlen maradt

A projekt ütemezés szerint várhatóan a következő év tavaszán a német partneregyetem munkatársai látogatják meg egyetemünket. Ennek a látogatásnak a keretében bemutatjuk a korábbi bejegyzésekben ismertetett gyepesítési kísérleteinket illetve a telepített magtermesztő területeinket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése