2014. augusztus 13., szerda

Terepi szeminárium :-) Lappföldön - II.


A Pallas hotel környéke kiváló lehetőséget nyújtott a lappföldi flóra megismerésére, a gondot csupán az jelentette, hogy bár éjfélig majdnem nappali világos volt, az emberi szervezet terhelhetősége véges, így nem minden "éjszaka" éreztem késztetést arra, hogy napi feszített programot követően ismereteimet a környéken való barangolással mélyítsem tovább. A területen számos kijelölt turistaút húzódott keresztül és éppen egy tájfutó verseny is volt mintegy 1000 résztvevővel, úgyhogy csak nehezen tudtunk a "rövidtávgyalogló magányosságába" elmélyedni (1. kép).


1. kép. A hotel környezetének turista-útvonalai

A rénszarvasokra visszatérve számos színváltozata van lappföldön is a fajnak - mindegyiket külön elnevezéssel illetnek - de hadd ne kelljen leírnom  a teljes fordítást - inkább iderakom egy fotón :-) (2. kép).


2. kép. A rénszarvas színváltozatok és elnevezéseik

A hotel környékén tett szakmai túrák során további érdekes növények kerültek elő. Ezek fotóit az alábbiakban mutatom be. Természetesen jóval több fajt találtunk, de részben nem készült róluk értékelhető minőségű fotó, vagy ezek nem az én fotóim voltak és még nem jutottam hozzájuk, hogy közzé tegyem őket. Ezt igyekszem majd a későbbiekben pótolni. Tehát további néhány érdekesebb növényfaj (3-6. kép.)

 
 
3.kép. Diphasium complanatum


4.kép. Diphasium cf. alpinum


5.kép. Phyllodoce coerulea


6.kép. Selaginella selaginoides (nagyon gyenge fotón)

A szigorúan szakmai jellegű vizsgálatok mellett megtörtént a finn sörök (legalábbis egy részük) konszenzusos értékelése Deák et al. (pers. comm.) tízfokozatú kvantitatív olfactogustometriás értékelési rendszere alapján. Az általunk fogyasztott sörök olyanok voltak melyek hagyományos kereskedelmi forgalomban (nem alko shop) is kaphatóak voltak.


7.kép. A Karhu szakmai értékelése


8.kép. A Karjala minőségi bírálata

Sorrendben a következő értékeket kapták: Karhu (dupla komlós, 7.0), Karhu III (6.0, csapolva 6.5), Karjala (6.0, csapolva 6.5), Sandels (5.0), Koff (5.0), Lapin Kulta (5.0). A képeken éppen a Karhu és a Karjala csapolt változatainak szakmai minősítése történik (7-8. kép).

folytatás a Oulanka nemzeti parkról hamarosan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése