2016. január 18., hétfő

Az év algája a Haematococcus pluvialis


A szervezők kérésére posztolom a blogomon is az alábbi örömteli hírt:

Kedves Kollégák!

Örömmel értesítünk Mindenkit, hogy elkészült a 2015-ös „Év Algája” szavazás nyerteséről, a Haematococcus pluvialis-ról szóló rövid ismeretterjesztő összefoglalónk, mely megtekinthető az AF honlapján (http://hungarian-phycologist.blogspot.hu/ és http://hungarian-phycologist.blogspot.hu/p/okologia.html). Kérjük Önöket, hogy ha tehetik, járuljanak hozzá a Fórum egyik célkitűzéséhez, a mikroszkopikus világ tudományos igényű ismeretterjesztő munkájához, és segítsenek eljuttatni minél több, a Természet felé nyitott, Világunkat megismerni szándékozó érdeklődőhöz.


Ahogy az az előző Algológus Találkozón elhangzott, az Algológus Fórum idén is meghirdeti az „Év Algája” internetes szavazást. Ehhez kérnénk az Önök szakmai segítségét és együttműködését: Kérjük Önöket, hogy segítsenek kiválasztani azt a 6-8 algafajt, melyből majd szakmai szavazáson (első fordulós, zárt, szakmai szavazás) kiválaszthatjuk azt a 3 fajt, mely szerepelni fog a 2016-os „Év Algája” közönségszavazáson (nyílt, internetes szavazás).

Az egyes fajok ajánlásánál kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kiválasztott és közönségszavazásra bocsátott 3 fajról összefoglaló, poszter, és kézirat készül. Így olyan fajok „jelentkezését” várjuk, melyek nem elsősorban az „esztétikus” külső miatt kerültek be, hanem olyan egyéb tényezők alapján, mint az adott fajok
(i) aktuális ökológiai relevanciája (ritka fajok, vízvirágzást, víztérszíneződést okozó taxonok);
(ii) esetleges gazdasági hasznon (táplálék kiegészítőként kozmetikai iparban, gyógyászatban felhasznált fajok);
(iii) gazdasági kárt okozó taxonok (megbetegedéseket, ivó-, itató-, fürdővizek minőségének csökkenését okozó fajok); vagy amelyeknek
(iv) biogegográfiai relevanciája van (invazív taxonok).

Ezzel kapcsolatban szeretnénk kérni Önöket, hogy amennyiben rendelkeznek a jelölt fajra vonatkozó fotóval, saját megfigyeléssel (elterjedés, megjelenési körülmények, stb.), kérjük, jutassák el hozzánk a beres.viktoria@gmail.com, vagy abonyiand@gmail.com címekre. Természetesen minden esetben feltüntetjük a kép készítésére és a megfigyelésre vonatkozó adatokat (név, dátum, hely, stb.).

Az idei év „Év Algája” fajainak szakmai jelölését 2016. január 20-ig várjuk a beres.viktoria@gmail.com címre.

Előre is köszönjük a közreműködést!

Aktív érdeklődésükben bízva:
Üdvözlettel,
                                                                         Az Algológus Fórum szervezői

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése