2016. január 15., péntek

Zászlóshajók, karizmák és esernyők: mit tehet az emlőskutatás a természetvédelemért?

 

Ebben az évben újra megrendezésre kerül a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciák műhelytalálkozója 2016.  április 1–3. között Mórahalmon. A X. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia honlapja itt található. 

A műhelytalálkozó témája a Kárpát-medencében őshonos emlősfajokkal kapcsolatos kutatások, különös figyelemmel a természetvédelmi vonatkozásokra. A műhelytalálkozó szervezői a Magyar Biológiai Társasággal együttműködésben az alábbi szervezetek: Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztály, Magyar Természettudományi Múzeum, Kiskunsági Nemzeti Park, Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszék.

A X. MTBK is kiemelt küldetésének tekinti a magyar természetvédelemben részt vevő felek közötti párbeszéd és eszmecsere elősegítését. A szervezők a rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak a határainkon túlról is. Az előadások preferált nyelve a magyar, de angol nyelvű előadás is lehetséges. A hazai 89 hazai emlősfaj között mindenkinek van biztos kedvence - az enyém például a sült nyúl és a vaddisznó pörkölt - de viccet félretéve mindenki megtalálhatja a számára érdekes témát és csoportot a konferencián. A hazai kutatók most először gyűlnek össze ilyen keretek között, hogy megosszák egymással legújabb eredményeiket, köztük a farkasok és medvék pillanatnyi helyzetét, a vadlovak szerepét a természetes gyepek fenntartásában, a hódok elszaporodásának következményeit, az aranysakál vadászatának kérdéseit, új emlősfajok világszenzációnak számító leírását, vagy az Európa legritkább emlőseinek megőrzéséért folytatott küzdelmet. Köszönöm Kovács-Hostyánszki Anikónak a figyelemfelhívást és a szöveg egy részét :-).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése