2017. május 18., csütörtök

Nyertes Lendület pályázat

 

Az MTA 2017-re kiírt Lendület pályázat keretében benyújtott 96 pályázatból a pályázati bizottság és az akadémiai döntéshozók összesen 22 pályázatot támogattak. Örömmel értesültem, hogy a "Lendület" Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport megalakítására benyújtott Lendület II. pályázatomat a támogatott pályázatok közé sorolták. A pályázat összefoglalója és a hivatalos eredményhirdetésről készült összefoglalók az alábbiakban elérhetőek. Ezúton is tisztelettel köszönöm a kutatócsoport leendő tagjai nevében is a Magyar Tudományos Akadémia illetve a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar mint befogadó intézmény támogatását.

Új frontok a restaurációs ökológiában: A környezetbarát infrastruktúra kiépítésének és fenntartásának ökológiai szempontú elmélete

Az emberi életminőség fenntartásában kiemelt fontosságú a széleskörű ökoszisztéma szolgáltatások nyújtására képes természetes és féltermészetes területek, valamint egyéb környezeti jellemzők stratégiailag megtervezett hálózatának kialakítása és fenntartása. Az ilyen úgynevezett környezetbarát infrastruktúra kialakításában kulcsfontosságú a természetes élőhelyek sokféleségének fenntartása és helyreállítása. A tájléptékben zajló élőhely-rekonstrukció hatékony eszköz az élőhelyi hálózatok szerkezetének és hatékony működésének kialakításában. Az élőhely-rekonstrukciók esetében igen fontos a költséghatékony kivitelezés és fenntartás, valamint a költséges technikai megoldások kiváltása. A kutatásunk legfőbb célja, hogy az elméleti konzervációbiológiai és restaurációs ökológiai kutatások, valamint a gyakorlati élőhely-rekonstrukciók és kezelések során nyert eredmények integrálása révén megfelelő és adaptív válaszokat adhassunk a tájhasználat és klíma megváltozással járó kihívásokra.

New frontiers in restoration: Ecological theories provide strong support to develop and sustain green infrastructure

To sustain human well-being and the quality of life, it is essential to develop and support green infrastructure (i.e. strategically planned network of natural and semi-natural areas with other environmental features designed and managed to deliver a wide range of ecosystem services). For developing and sustaining green infrastructure the conservation and restoration of biodiversity in natural and traditionally managed habitats is crucial. Species-rich landscapes and natural habitats are facing large-scale degradation caused by the intensified land-use. The loss of biodiversity also strongly affected the landscape functionality via the decreased levels of pollination and biological pest control. Habitat restoration is a powerful tool to counteract degradation by the recovery of former species richness and area of natural habitats and by creating a habitat network and connectivity in landscapes dominated by human influence. Thus, habitat restoration has a top priority both in scientific research and in practice. There is a strong demand to seek cost-effective habitat management and recovery strategies, because of the high costs of technical restoration. Incorporating findings of theoretical ecology into practical restoration can address this request. Our ultimate goal was to develop and test ways to link biodiversity conservation, sustainable management and restoration in order to meet the major challenges related to land use, climate change adaptation and human well-being.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése