2014. március 27., csütörtök

Fúrunk, vazze: Elkezdődött a gyepesített szántók magbankjának ismételt vizsgálata


Egyek-Pusztakócs térségében 2004 és 2008 között mintegy 760 ha összterületben történt meg fajszegény (2 illetve 3 fajból álló) magkeverékek segítségével végzett gyepesítés. A gyepesítést követő harmadik évre a területek többségén évelő vetett füvek által dominált gyepek alakultak ki. A vetést követő harmadik évben elvégeztük számos mintavételi pontban a talajmagbank vizsgálatát, amelynek célja az volt, hogy megállapítsuk milyen magas a talaj gyommag tartalma. 
 

1. kép. A DE Ökológiai Tanszék egyik kísérleti növényháza a DE Botanikus Kertben

Ennek ismétléseként 6 év elteltével (azaz a 2004-ben gyepesített területeken) megismételjük a mintavételt annak érdekében, hogy az összetételben bekövetkező változásokat kimutathassuk. A fúrásos mintavétel során a mintavételi karámokból összesen 12 db, 126 cm3 térfogatú fúrásos talajmintát veszünk, melynek alsó és felső 5 cm-es rétegét külön kezelve csíráztatjuk.


2. kép. A fúrófej felhelyezése.


3. kép. A fúrás folyamata

A begyűjtött mintákat rozsdamentes szitasoron keresztül koncentráljuk, annak érdekében, hogy a mintatérfogatot csökkentsük, kimossuk a csírázásgátló anyagokat a talajból, illetve, hogy növeljük egyes keményhéjú fajok csírázási erélyét a mosás során előidézett maghéj-sebzéssel. A mosást követően a koncentrált mintát steril talaj fölé rétegezzük néhány milliméter vastagságban. Rendszeresen öntözzük a mintafelszínt majd időszakos ellenőrzés mellett eltávolítjuk a meghatározott csíranövényeket, illetve azokat a növénykéket, amelyeket nem lehet csíranövény állapotban meghatározni átültetjük, majd határozható állapotig neveljük.

 

4. kép. Kicsírázott Matricaria inodora az első fúrásos vizsgálatból.


 

5. kép. Chenopodium album csíranövénye.


 A csíráztatást általában a kora tavaszi mintavételt követően június végéig folytatjuk, majd az igen meleg nyári időszakban hagyjuk a mintafelszínt kiszáradni, amennyiben nem jelennek már meg új csíranövények. A száraz felszínt átforgatjuk, hogy a minta alján levő magok is csírázhassanak, majd az öntözést augusztus végétől október végéig, november elejéig folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése