2015. november 22., vasárnap

Vendégoktatóként Németországban


November második hetében Prof. Johannes Kollmann meghívására Németországban, Freisingben a Technische Universität München Restaurációs ökológia tanszékén töltöttem egy hetet vendégoktatóként. 

A tanszék és környéke

A kinntartózkodás során alkalmam nyílt betekinteni a tanszéken zajló magasszintű restaurációs ökológiai kutatásokba és meghívott előadóként előadást tartottam a tanszéki tudományos szemináriumon illetve a graduális hallgatóknak tartott restaurációs ökológia kurzuson. Az előadások során bemutattam az DE Ökológiai tanszéken és az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport kutatásait és beszámoltam az európai gyepterületek helyreállításának lehetőségeiről. A soron következő SER Europe konferencia fő szervezői Johannes Kollmann és Julia-Maria Hermann, így a konferencia kapcsán egyeztettünk a lehetséges szekciókról illetve a konferenciát megelőző hallgatói tréningekről. Az egyik hallagatói tréninget várhatóan - kellő jelentkezőszám mellett - Harald Albrecht és az én vezetésemmel magbank ökológiai módszerekről és a terepi magbankvizsgálatról tartjuk.

Freising főtere a Szent György templommal

Volt lehetőség némi gyakorlati tapasztalatgyűjtésre és terepbejárásra is. Megtekintettük a tanszék igen modern üvegházában zajló gyom-magbank és lápi vízgazdálkodással összefüggő vizsgálatokat. Néhány fénykép az alábbiakban látható.

Gyommagbank csíráztatásos vizsgálatok
 
Harald (Albrecht) szigorú szakmaisággal beállt egy fotóra
 
Consolida regalis csíranövénye

 
Legousia speculum-veneris fiatal növénykéje

 
A csíráztatás során jelentkező magas májmoha borítás gyakran jelent gondot

Eltérő magasságú talajvizet szimuláló vizsgálat lápi növényfajokkal
 
Megtekintettünk a régióban korábban elterjedt, de már az intenzív mezőgazdasági művelés miatt mára már igen csekély kiterjedésben megtalálható meszes szárazgyepek egyik legjobb állapotú és legnagyobb kiterjedésű, mintegy 27 hektáros állományát, a Grachinger heide-t. Erről látható néhány nem túl jó minőségű fénykép (délután fél háromra értünk a területre így sötétedésig maradtunk).
 
 Globularia cordifolia tőlevelei

Scabiosa canescens késői virágzása

Mindenhol "kunhalom" - bronzkori temetkezési halmok egyike

Szerencsére a levegővétel épp engedélyezett a területen

Természetesen nem csak szigorú szakmai munkával teltek a napok. Sikerült ellátogatnom a világ legöregebbnek kikiáltott sörfőzdéjébe, amely a weihenstephani kolostor területén működik, ahol megszakításokkal 1040 óta főznek sört. A sörfőzés egyébként akkor terjedt el Európában, amikor lehetővé vált tiszta és jó minőségű ivóvízhez jutni a főzési folyamathoz. Emellett megkóstolhattam (többször is) a bajor konyha remekének számító speciálisan készített fehérboros párolt káposztát és a bajor kolbászok számos változatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése